Mám ráda mrkev na různé způsoby, nejčastěji z ní dělám pomazánku. Včera jsem vyzkoušela mrkvovou polévku. Byla skvělá! K tomu opečenou bagetu a hřejivý oběd je na světě. Proslýchá se, že právě touhle polévkou kdysi okouzlila prince Charlese jistá slečna Diana… Recept jsem našla na Apetitu, jen jsem si ho upravila trochou zázvoru, česneku a tymiánu.
Tady je recept:
- ½ kg mrkve, pokrájené
- 2–3 brambory, oloupané a pokrájené
- 250 ml smetany
- trocha kari koření, sůl a pepř
- 1 lžíce másla na zjemnění
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- trochu tymiánu
- Mrkev a brambory povařte v osolené vodě doměkka, asi čtvrt hodiny. Kousek mrkve si nechte stranou na ozdobu a zbytek rozmixujte se smetanou na hrubší nebo jemnější krém. Prohřejte, okořeňte a rozpusťte v něm kousek másla. Rozdělte do talířů a podávejte ozdobené plátky mrkve.
Milá Moniko, krémové polévky máme moc rádi, děkuji za inspiraci, určitě vyzkoušíme.
Krásné dny petra
Milá Moniko, recept vyzkoušen neboť takovéto polévky miluji. Je výborná.
Přidala jsem jen na závěr do talířů nasucho opražená semínka slunečnice a kapku konopného oleje za studena lisovaného.
Mějte se krásně. Alena Otrokovice