Svátek sv. Martina se slaví 11. listopadu, ale u nás na zkoušku proběhl už v neděli. Zvolila jsem levnější alternativu. Upekla jsem místo husy kachnu podle receptu Dity P. Jen jsem ještě navíc do ní přidala pomeranče. Byla krásně křupavá a křehká.
Zde je recept 1 kachna o váze 2 kg, sůl, 3 lžíce kmínu, 1 jablko, 1 pomeranč,100 ml světlého nebo tmavého piva.
Předehřeji troubu na 200 stupňů. Kachnu opláchnu, osuším, osolím uvnitř i vně a posypu kmínem. Dovnitř vložím na čtvrtky nakrájené velké jablko a jeden nakrájený pomeranč. Položím kachnu do pekáče na záda podliji vodou a dám asi na 30 minut do trouby. Jakmile se na kachně napne kůže propíchám ji opatrně kolem stehen a na prsou ostrou vidličkou, aby mohl vytékat tuk. Peču dalších 30 minut. Potom z pekáče naběračkou odeberu vypečený tuk a kachnu podliji vodou. Zmírním teplotu v troubě na 150 stupňů a nechám kachnu péct 3 hodiny, znovu podliji vodou. Nakonec teplotu zvýším na 200 stupňů, nechám kachnu pořádně ohřát a pak ji poliji pivem, až to zasyčí. Nechám asi 15 minut opéct křupavou kurčičku a kachna je hotová.
To je nádhera!
Magdi, děkuji… 🙂
Taky to tak udělám,díky.To byla asi bašta.
Ireno, ano byla… Příště zkusím husu 🙂
Mňam.. škoda, že u nás kachnu jím jenom já… Nádherně prostřeno:)
Petro, děkuji 🙂